szerző:
hvg.hu/MTI

A szombat óta tartó tűzszünetet reménykeltőnek nevezte az oroszok támogatását élvező Bassár el-Aszad szíriai elnök, aki egyúttal amnesztiát kínált az ellenzék fegyvereseinek.

A damaszkuszi vezetés mindent megtesz a tűzszüneti megállapodás sikeréért – mondta Az ARD német közszolgálati televíziónak adott interjúban a szíriai elnök. Aszad kormánya továbbra is módszeresen terroristának nevezi még a mérsékelt ellenzékét is, akik az elnök szerint kezdettől fogva megszegik a tűzszüneti megállapodást, a kormánycsapatok azonban eltekintenek a megtorlástól, hogy ne vesszen el a siker esélye.

Hozzátette, hogy a felkelők teljes körű amnesztiát kaphatnak és visszatérhetnek a "normális civil életbe", ha leadják fegyvereiket. Elmondta, hogy a javasolt eljárásra van már példa Szíriában, hiszen több területen kötöttek már helyi hatályú tűzszüneti megállapodást, amelyhez Damaszkusz "megbékélési ajánlatot" kapcsolt.

©

Bassár el-Aszad a lakosság helyzetét humanitárius katasztrófaként jellemezte, egyben kijelentette, hogy nem terheli felelősség a polgárháborúért, és vitatta, hogy a kormánycsapatok megakadályozzák az ellenzéki ellenőrzés alatt lévő települések élelmiszer- és gyógyszerellátását. Állítása szerint a felkelők ezekről a területekről kiindulva támadják a szíriai hadsereget, és bombázzák a kormány felügyelete alatt lévő településeket.

"Hogyan is tudnánk elvágni ezeket a területeket az élelmiszer-ellátástól, amikor még azt sem tudjuk megakadályozni, hogy fegyverhez jussanak?" – fogalmazott az államfő.

A teljes interjút kedd este közli a televízió, az eddigi előzetesen közölt részletek szerint Bassár el-Aszad kifejtette, hogy országa "nem teljesen szuverén", mert katonai segítségre szorul Oroszországtól, Irántól és Libanontól. A partnerek azonban csak azért segítenek, hogy korlátozzák az iszlamista terror terjedését "más területekre és nem csak szomszédos országokra", vagyis "nem a mi védelmünkért, hanem saját maguk védelméért jöttek" – mondta.

Németországról szólva kiemelte, hogy üdvözlendő a hazájuk elhagyására kényszerülő menekültek befogadása, de felmerül a kérdés, nem lenne-e talán okosabb és "kevésbé költséges" hozzásegíteni a szíriaiakat ahhoz, hogy hazájukban tudjanak élni. Ehhez azonban a Nyugatnak el kell határoznia, hogy a terrorizmus ellen és nem Szíria ellen harcol – mondta Bassár el-Aszad. Mint ismert, a nyugati szövetségesek óvakodnak attól, hogy elismerjék el-Aszad legitimitását, inkább a mérsékelt ellenzéket támogatták élelmiszerellátmányokkal, és a vallási szélsőséges an-Nuszra Front, valamint az Iszlám Állam egységeit támadták – a kormányerőket nem.

Az országban helyi idő szerint péntek éjfélkor lépett életbe részleges tűzszünet, amely a kormányerőkre és a velük szemben álló fegyveres felkelőkre vonatkozik, de az ENSZ által terrorszervezetnek tekintett mozgalmakra, így az an-Nuszra Frontra és a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetre nem.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!