szerző:
MTI / hvg.hu

Angela Merkel német kancellár keddi nyilatkozata szerint minden Görögországba érkező menekültet el kell osztani az Európai Unió tagállamai között.

A német kancellár kedden Berlinben Tihomir Oreskovic horvát kormányfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón a tavaly szeptemberi magyarországi és a jelenlegi görögországi helyzet hasonlóságára vonatkozó kérdésre elmondta, hogy szerinte nem lehet összehasonlítani a két helyzetet, és "nagyon világos", hogy szükség van az "elosztási mechanizmusra", amely Görögországból, mint az EU külső határán fekvő tagországból "indul ki".

Helyzet a görög-macedón határon: "Nyissák meg a határokat" - szól az üzenet.
©

Merkel szerint a menedékkérőknek nincs joguk megválasztani, hogy melyik tagországban nyújtanak be menedékjogi kérelmet - az Európia Unió Bírósága is döntést hozott arról, hogy meg lehet mondani egy menekültnek, hol lakhat az érkezését követően. A kancellár hangot adott annak, hogy teljes egészében helyre kell állítani a schengeni rendszert, a görög–macedón határról érkező képek (ahol a menekültek áttörték a kerítést) pedig azt mutatják, hogy a március 7-ei uniós csúcson bőven lesz mit megbeszélni. Egyebek között figyelmeztetett, hogy új migrációs útvonalak alakulhatnak ki.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!