szerző:
hvg.hu

A német alkotmánybíróság ismét mérlegeli majd, lehetséges-e a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) betiltása, miután a törvényhozás felső háza (Bundesrat) kezdeményezte ezt. 2003-ban is megpróbálkoztak már ezzel, sikertelenül – emlékeztet a BBC.

A Bundesrat beadványában az NPD betiltását egyebek mellett arra alapozva kérik, hogy a párt rasszista, antiszemita és veszélyt jelent a demokráciára Németországban.

2003-ban elbukott a párt betiltására irányuló kezdeményezés, miután a bíróság nem fogadta el azokat a bizonyítékokat, amelyeket az NPD-be beépült titkosügynökök szereztek.

A Német Nemzeti-demokrata Pártnak most körülbelül 5200 tagja van. Nemzeti szinten nincs képviseletük, a tartományok közül Macklenburg-Elő-Pomerániában viszont sikerült egy képviselőt bejuttatniuk a tartományi parlamentbe. Egy európai parlamenti képviselőjük is van, Udo Voigt korábbi pártelnök. Az NPD tagjai rendszeresen részt vesznek iszlámellenes megmozdulásokon.

A németországi törvények szerint a sok helyen neonáciként emlegetett párt betiltását csak a Bundesrat, a Bundestag vagy a kormány kezdeményezheti a karlsruhei alkotmánybíróságnál, ahol a bírák kétharmados döntése szükséges ehhez.

Az újabb betiltási kezdeményezés bírálói attól tartanak, hogy mártírokat csinálhatnak a szélsőjobbos párt tagjaiból, ha sikerült keresztülvinni az alkotmánybíróságon a betiltást.

A második világháború utáni időszakban két baloldali pártot tiltottak be Németországban hasonló procedúrával, az egyiket 1952-ben, a másikat 1957-ben. Utóbbi a német kommunista párt volt – olvasható a BBC oldalán a Deutsche Welle alapján.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!