szerző:
hvg.hu

Philip Breedlove, a NATO tábornoka arra figyelmeztette az USA törvényhozását, hogy az orosz és a szíriai elnök a bombázásokkal fegyverként használja a Nyugat ellen a menekültválságot, így destabilizálja a szövetségeseket, akiket túlterhel a menekültek áradata.

A 28 tagállamot tömörítő NATO európai erőinek legfelsőbb parancsnoka szerint a Szíriából kiinduló menekülthullámnak destabilizáló hatása van az európai országokra, ami Moszkva malmára hajtja a vizet – írja az AFP nyomán a France24. Breedlove hozzátette, hogy a szíriai elnök és Oroszország a fegyverként használt menekültekkel túlterheli az európai intézményrendszert és megtöri az európai megoldási kísérleteket.

©

Oroszország hat hónapja bombázza az Aszad-rezsim ellen harcoló erőket, nem válogatva az Iszlám Állam, az al-Nuszra Front vallási szélsőségesei, valamint a mérsékelt, demokratizációért küzdő ellenzék között. Számos esetben civil területeket is értek bombázások, a tábornok szerint ezek csak fokozzák a menekülthullámot. A menekültek áramlása Breedlove szerint eltereli a nyugati hatalmak figyelmét a válság valós okairól.

Aleppó az orosz-szír bombázás során. A város a mérsékelt szír ellenzék központja.
©

A tábornok szerint az oroszok és a szíriai kormányerők csak azért használnak pontatlan eszközöket, hogy útnak indítsák a menekülteket. Az európai problémákat fokozzák, hogy olyan külföldiek érkeznek így, akiknek harctéri tapasztalatai vannak, illetve szélsőséges nézeteket vallhatnak.

Philip Breedlove tábornok
©

Breedlove azok közé tartozott, akik támogatták, hogy az amerikai kormány további 3,4 milliárd dollárral megemelje az európai területeken állomásozó egységek költségvetését, mely a létszám növelését, szállító eszközök és fegyverek számának növelését teszi lehetővé.

A tábornok szerint Oroszország egy biztonsági zónát kíván kialakítani Oroszország és a NATO között azzal, hogy konfliktusba bonyolódott Ukrajnában, korábban Grúziában, illetve kiterjesztené befolyását Moldovára is, ezzel sértve az államok szuverenitását. Emlékeztetett, hogy csak múlt héten 450 támadásról szóló jelentést vett át az ukrán nagykövettől az amerikai hadügyi vezetés.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!