szerző:
MTI

A fiatal tibeti buddhista szerzetes nem sokkal a kínai parlament és népfront éves ülésszakának kezdete előtt gyújtotta fel magát Szecsuan tartomány nyugati részén.

Kalszan Vangdu még hétfőn követett el öngyilkosságot a nagyrészt tibetiek lakta Kardze prefektúra egyik kolostorának közelében, de a tibeti eseményekről rendszerint exkluzív információkkal rendelkező, washingtoni székhelyű Szabad Ázsia Rádió csak szerdán számolt be erről.

A rádió szerint Kalszan Vangdu önégetése a Tibet teljes függetlensége melletti kiállás volt. A fiatalember kórházba szállításakor halt meg.

A rádió úgy tudja, hogy hétfőn Indiában is felgyújtotta magát egy 16 éves tibeti fiatal, ő súlyosan megsérült. A kórházból azt üzente: szeretné, ha a dalai láma sokáig élne, és elérné Tibet számára a függetlenséget.

Tibeti emigráns források szerint az elmúlt öt évben legalább 113 tibeti gyújtotta fel magát, akciójukba többségük belehalt. 2009 óta 144-en csatlakoztak az önégetőkhöz a Szabad Ázsia Rádió szerint.

Kínai és helyi tibeti vezetők gyakran hangoztatott véleménye szerint a többségükben fiatal embereket a Tibet függetlenségét hirdető határon túli "felbujtóik" rejtett politikai céljaikért küldik a halálba, feláldozva őket ügyük napirenden tartása érdekében.

A "tibeti felkelés napjához", március 10-éhez kötődően Kínában fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be. Ebben az időszakban korábban több erőszakos cselekményt követtek el, és tüntetéseket is szerveztek. Ezek közül a legsúlyosabbak a 2008-as zavargások voltak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!