szerző:
hvg.hu

Az iraki Ramádi városa hosszú időn át az Iszlám Állam egyik központjának számított, idén év elején egy átfogó hadművelet segítségével elfoglalták az iraki kormányerők a várost, de kisebb terrorista csoportok még küzdenek ellenük. Egy tank ellen nem egyszerű.

Az amerikai és brit támogatást élvező iraki hadsereg mellett számos milícia harcol az Iszlám Állam ellen, őket kiképzik és felfegyverzik a kormányerők. Az al-Hashd al-Shaabi, vagyis a Népi Mozgalom Egységei elnevezésű csoport egy tankkal járőrözve tisztította meg Ramádi külvárosát, a hadműveletről egy GoPro felvétel is készült, a kamerát a tank nehézgépágyújára szerelték fel.

Márciusra Ramádi közel teljes része a kormányerők ellenőrzése alá került, de a város teljes megtisztítása több időt vesz igénybe. Az Iszlám Állam menekülő egységei rengeteg épületet, hidat aknáztak alá, melyek semlegesítése különös óvatosságot kíván, valamint a városban elszórtan továbbra is harcolnak kisebb terrorista csoportok.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!