szerző:
MTI

Fogolycsere keretében sikerült az ukrán kormánynak elérnie, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok engedjenek el egy újságírónőt, akit több mint egy évig tartottak fogva – erről csütörtökön számolt be Petro Porosenko ukrán elnök a Twitteren.

Marija Varfolomejevát tavaly január 9-e óta tartották fogságban a Luhanszk megyei szakadárok, állítólag egy pincében, ahol meg is kínozták. Akkor fogták el, amikor Luhanszkban egy hivatali épületet fotózott, és kémkedéssel vádolták meg. Porosenko szerint nem kis erőfeszítésbe került az újságírónő kiszabadítása, amiért köszönetet mondott minden közreműködőnek.

Varfolomejeva Luhanszk szakadár megszállása előtt egy helyi újság munkatársa volt, de dolgozott a Vosztok-Media internetes kiadványnak és ukrán tévécsatornáknak is.

Marija Varfolomejeva
©

Szakadár hírforrások szerint az újságírónőért cserébe két személyt, egy férfit és egy nőt engedtek el Kijevben. Porosenko sajtótitkára, Szvjatoszlav Ceholko hozzátette, hogy egyikük egy orosz állampolgár, akinek az ukrán elnök kegyelmet adott.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!