szerző:
hvg.hu

Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) arra figyelmezteti a EU vezetőit, hogy idén már 30 ezer menedékkérő torlódott fel Görögországban, ahol gyorsan romlik a helyzet. A görög külügy arról beszélt, mikor nem kaptak meghívást a balkáni országok menekültügyi tárgyalására, hogy ha bezárják az országok a kapukat, az tölcsérhatást eredményez, és minden menekült náluk torlódik fel.

Egy hatpontos javaslatcsomagot terjeszt be a UNHCR az Európai Unió állam- és kormányfőnek soron következő tárgyalására. A csomagban azonnali intézkedésekre is javaslatot tesznek, előzetesen annyit árult el a szervezet szóvivője, hogy javasolni fogják, hogy minden állam egy közös szisztéma alapján állítson fel egy-egy uniós menekültügyi központot, amely felelősséget vállal az emberek európai regisztrációjáért, valamint szétosztja és továbbítja őket egy elfogadott rendszer alapján - írja a Reuters.

Filippo Grandi
©

A UNHCR nagykövete, Filippo Grandi arra kéri a vezetőket, hogy gondoskodjanak a szomszédos országokban élő szíriai menekültek 10 százalékának szétosztásáról a világban a következő 3 évben, valamint elvárja, hogy az országok ilyen célú felajánlásokat tegyenek a március 30-i konferenciáig.

Görögország idén már komoly gondokkal küzd, miután a macedón kormány korlátozta a menekültek és bevándorlók áthaladását a határain, többek között az afgánok beutazását is korlátozták, így hatalmas tömegek torlódtak fel. Idén eddig 30 ezren rekedtek Görögországban, de számuk napról napra ezres nagyságrendben nő. Görögország a közelmúltban visszahívta egyeztetésre bécsi nagykövetét, mert Ausztria nem hívta meg Görögországot a balkáni országokkal történő menekültügyi egyeztetésre Bécsbe. A görögök attól tartanak, hogy fokozatosan bezárulnak majd a határok, így minden menekült nálik torlódik fel.

Helyzetkép a görög-macedón határról.
©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!