szerző:
MTI

Spanyolországból küldtek katonai uniformisokat az Iszlám Államnak használt ruhaként.

Használt ruhaként próbált meg 20 ezer katonai uniformist eljuttatni az Iszlám Állam (IÁ) terroristáinak Spanyolországból egy csoport, amelynek hét tagját még február elején fogta el a rendőrség, de a szállítmányt most foglalták le két spanyol kikötőben – számolt be a spanyol sajtó pénteken az akcióról.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a terepszínű katonai gyakorlóruhákat, más, hétköznapi ruhák alá rejtették összesen három konténerben, amelyek közül kettőt Valencia, egyet pedig Algeciras kikötőjéből akartak eljuttatni hajóval a közel-keletre.

A ruhákat és a konténerben talált egyéb kiegészítőket az Iszlám Állam harcosai mellett az al-Nuszra Front (más néven Dzsabhat an-Nuszra) fegyvereseinek szánták – állítja a tárca, hozzávéve, hogy a lefoglalt holmikkal egy egész hadsereget fel lehetne szerelni.

A terroristákat támogató csoport cégeken keresztül intézte a felszerelések beszerzését és célba juttatást, tevékenységükként használ truha import-exportot jelöltek meg.

A csoport február elején letartóztatott hét tagját azzal vádolják, hogy segélycsomagnak álcázva fegyvereket és pénzt küldtek a terroristáknak.

Spanyolországban gyakoriak a feltételezett dzsihadista terroristákkal és támogatóikkal szembeni akciók. Idén eddig 13 embert tartóztattak le a hatóságok a terrorszervezetekhez fűződő kapcsolata miatt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!