szerző:
MTI

Kiskorú meggyilkolása miatt vádat emelt az ügyészség pénteken Moszkvában az üzbég Gülcsehra Bobokulova ellen, aki a hét elején lefejezett egy négyéves kislányt. Ha a bíróság bűnösnek találja, 25 évig terjedő börtönnel büntethetik a 39 éves nőt. Ugyanakkor elmeszakértői és drogvizsgálatnak is alávetik az orosz hatóságok, mert komoly gyanú merült fel az épelméjűségével kapcsolatban.

Az üzbég belügyminisztérium csütörtökön írásban közölte az orosz nyomozó hatósággal, hogy Gülcsehra Bobokulova beszámíthatatlan. A nőt korábban Szamarkandban súlyos tudathasadással kezelték.
Üzbegisztánban egyébként úgynevezett adminisztratív őrizetbe vették Bobokulova 19 éves fiát, Rahmatillo Asurovot, akit a Moszkovszkij Komszomolec című napilap online kiadása szerint az anyja megpróbált rávenni arra, hogy a dzsihadisták oldalán fogjon fegyvert Szíriában.
A lap úgy értesült, hogy Bobokulova egy 48 éves tádzsik színesfém-felvásárló, Mamur Dzsurakulov befolyása alá került, akivel a nő az iszlám törvények szerinti házasságot kötött.
A férfit a lap szerint néhány napja "jelentéktelen hivatalos indoklással" letartóztatták Tádzsikisztánban.
A gyilkossággal vádolt dada egyébként elismerte bűnösségét. Korábban, a kihallgatásakor azt vallotta, hogy tettével bosszút állt az orosz légierő szíriai bombázásaiért.
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy nem lenne helyénvaló a gyilkosságot azonnal a terrorizmussal összefüggésbe hozni, mert a nyomozás még tart. Korábban Peszkov eltanácsolt mindenkit arról, hogy nemzetiségi kérdést csináljanak a tragédiából, különösen annak fényében, hogy Moszkva egy soknemzetiségű és sokvallású nagyváros.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!