szerző:
MTI

Befolyásos republikánusok kezdtek szervezkedésbe, hogy egy ellenjelölt felállításával golyózzák ki Trumpot az elnökjelölti meccsből. Eközben a Wall Street szereplői is elszánták magukat, hogy hadba induljanak Trump ellen, például egy kétmilliárd dolláros ellenkampány beindításával.

Republikánus képviselők egy csoportja összefogott annak érdekében, hogy rábírja Paul Ryant, a képviselőház elnökét, hogy induljon az amerikai elnökjelöltségért, megakadályozandó Donald Trump üzletembert ugyanebben. A Wall Street üzleti körei és milliárdos vállalkozók szintén mozgolódnak Trump elnökjelöltségének megakadályozására.

A republikánus képviselők - a szükséges dokumentumokat a Szövetségi Választási Bizottsághoz benyújtva - létrehoztak egy Paul Ryant támogató politikai akciócsoportot. Az ilyen típusú csoportok sajátos szervezetek a választási kampányok idején: ezeken keresztül lehet felajánlani a pénzügyi hozzájárulást egy-egy politikus választási kampányához. 

A csoport alapítójaként David Satterfield neve szerepel, ám egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy kik azok a befolyásos republikánus kongresszusi politikusok, akik csatlakoznak hozzá. A csoport tagjai arra ösztökélik a 46 éves Ryant, hogy szálljon be a választási küzdelembe, induljon az elnökjelöltségért. 

©

Az információt a Politico című lap hozta nyilvánosságra, s a lap munkatársai meg is kérdezték a képviselőház elnökét, aki szóvivőjén keresztül üzente, hogy nem érdekli őt az elnökjelöltség.

2 milliárd dolláros kampány indul Trump lejáratására

A jelek szerint a Wall Street is készen áll arra, hogy minden erejét bevesse Donald Trump ellen. Néhány nagy cég és milliárdos vállalkozó elszánta magát arra, hogy finanszírozza a 2012-es republikánus elnökjelölt, Mitt Romney munkatársának politikai akciócsoportját. A támogatók között van mások mellett Paul Singer, az Elliott tőkealap-kezelő milliárdos alapítója és a Hewlett Packard számítástechnikai cég elnök-vezérigazgatója, Meg Whitman is.

A csoport mintegy kétmilliárd dollárt szán arra, hogy az elkövetkező hetekben Trump-ellenes reklámokkal árassza el Floridát, Illinoist, Missourit, Arizonát, Wisconsint és más olyan középnyugati államokat, amelyek feltételezhetően nem nagy hívei Trumpnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!