szerző:
hvg.hu

A kacsafogás és az úgynevezett correboust elvileg már nem lesz része a hagyományos augusztusi fesztiválnak, a Festa Majornak a katalán Roses városban, köszönhetően az állatvédőknek.

A kacsafogás csaknem százéves hagyomány, a helyiek kacsavadászatnak nevezik. Egy hajóról nagyjából 50 kacsát engednek a tengerbe, a fürdőzőknek pedig el kell kapniuk őket. Az állatokat a parton visszaadják a szervezőknek, cserébe díjakat kapnak.

 

©

Az állatvédők jó ideje tiltakoztak az esemény ellen, és évek óta filmezték a "állatkínzásban" közreműködőket. A tavalyi rendezvényen egy nő megelégelte, hogy felvételt készítenek róla, és az elkapott kacsával ütlegelte az egyik aktivistát a vízben.

 

Roses önkormányzata végül úgy döntött, hogy idén nem lesz már kacsafogás.

 

"Az idők változnak" – mondta Montse Mindan helyi polgármester. A döntés nehezen született meg, az önkormányzat képviselő-testületének első szavazása döntetlen volt, és csak másodszorra fogadták el az esemény betiltásáról szóló határozatot, miután az egyik képviselő tartózkodott a voksolásnál.
A városban egy másik, szintén az augusztusi fesztiválhoz tartozó, körülbelül 40 éves hagyománynak, a correboust-nak is véget vetettek. Ez egyfajta amatőr bikaviadal, amelyben egy fiatal bikát terelnek egy deszkákkal elkerített területre, ahova bárki bemászhat és kipróbálhatja torreádori képességeit. Ez ellen is minden évben tüntettek az állatvédők, és végül elérték a betiltását.  
©


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!