szerző:
MTI

A Spiegel Horst Seehofer bajor miniszterelnök budapesti látogatásának körülményeit ismertette. A lap szerint Orbán vezető szerepre tör a menekültválságban, de ez csak a kezdet: további uniós reformok tekintetében is élére állna az EU-n belüli kelet-európai blokknak. A FAZ-ban Szlovákia kapcsán volt téma Magyarország.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a szlovákiai parlamenti választásokkal kapcsolatban, a Spiegel Online hírportál Horst Seehofer bajor miniszterelnök budapesti látogatásával kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A Spiegel Online Orbán európai kezdeményezése: "Meg kell állítanunk Brüsszelt" címmel közölte Keno Verseck írását, aki ismertette Horst Seehofer bajor kormányfő budapesti látogatásának körülményeit és előzményeit, és kifejtette, hogy Orbán Viktor korábban azt mondta, Magyarország túl kicsi ahhoz, hogy uniós reformokat kezdeményezzen, most viszont ebben változás tapasztalható.

A magyar kormányfő vezető szerepre tör a menekültválságban, és "további alapvető fontosságú uniós reformkérdésekben is a vezetésével induló kelet-európai kezdeményezések lebegnek előtte" – írta a szerző, hozzátéve, Orbán Viktor "szorgalmazza a nemzetek Európája kialakítását", amelyben a tagállami parlamentek és kormányok széles hatáskörrel rendelkeznek.

©

A FAZ pénteki számában "Muzulmánok, köszönöm nem" címmel közölte Karl-Peter Schwarz elemzését a szlovákiai belpolitikai helyzetről, s ebben kiemelte, hogy Robert Fico szlovák kormányfő ugyan ebben a kampányban is "kijátszotta a magyar kártyát", de ezúttal egy "egészen más játékban", és szinte elválaszthatatlan "barátjától", Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől.

Hozzátette: a Nyugat-Európában "autoriter nacionalistaként ócsárolt" magyar kormányfő népszerű Szlovákiában. Robert Fico és Orbán Viktor hasonlít az "államkapitalista hajlamaikat" és az Oroszország elleni uniós szankciók elutasítását tekintve, a menekültválságban tett kijelentéseik pedig "szinte azonosak" – írta a FAZ szerzője.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!