szerző:
hvg.hu

A török bíróság döntését követően hatósági intézkedés alá akarta vonni a kormány a Zaman napilap szerkesztőségét, ahol nem sokkal az ítélet után nyilatkozott a főszerkesztő, valamint több száz tüntető sereglett össze, hogy megvédje a lapot a rendőrségtől.

Abdulhamid Bilici, a Zaman főszerkesztője az isztambuli szerkesztőség előtt egybegyűlt tömegnek azt mondta, az isztambuli főügyész által meghozott bírósági határozat "a demokrácia fekete napja" Törökországban. A szerkesztőségnél Bilici beszédekor már több százan voltak, a rendőrök kiérkezése és az első összecsapások után azonban több ezer ember jelent meg a szerkesztőség mellett. A rendőrség könnygázt és vízágyút is bevetett a tiltakozók ellen – a felvételeket a Russian Today készítette. A hajnali órákra megszűntek az összecsapások, a tiltakozók is nyugodtabban, skandálva folytatták a demonstrációt.

A legnépszerűbb lapot egy bírósági döntés arra kötelezi, hogy a szerkesztőséget egy kormány által kinevezett bizottság vezesse. A lap tulajdonosa, Fethullah Gülen a török elnök, Recep Tayyip Erdogan politikai ellenfele, aki ellen eljárást is indított a kormány.