Az átoperált olimpikon is belefolyt az amerikai elnökválasztási kampányba

Az átoperált olimpikon is belefolyt az amerikai elnökválasztási kampányba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Caitlyn Jenner egy interjúban felvetette, hogy transzszexuális nagykövetként szívesen közvetítene a republikánus Ted Cruz és a meleg közösség között. Az egykori olimpiai bajnok nemrég operáltatta magát nővé, sokan azonban nem örülnek annak, hogy egyes körökben ő az „arca” a meleg, leszbikus és transznemű embereknek az ismertsége miatt. Az sem aratott egyelőre túl nagy sikert, hogy dicsérte Cruzt.

A 66 éves Caitlyn Jennert évtizedekig Bruce Jennerként ismerte a világ, és sportolói teljesítményének illetve olimpiai aranyérmének köszönhetően szerzett ismertséget. Az elmúlt évtizedekben azonban a valóságshow-kat halomra forgató Kardashian családban láthatta a közönség, a Kardashian-nővérek édesanyjának férje volt ugyanis, egészen a nemátalakító műtétjéig, illetve a névváltoztatásáig.

Jenner nyilvánosan is felvállalta, hogy átoperáltatta magát, és nőként kezdett új életet. Szinte a világ szeme láttára kezdett nőiesedni a hormonterápiának köszönhetően, a teljes átváltozást pedig egy Vanity Fair-címlappal koronázta meg.

©

Kritizálói szerint hiába költött rengetett pénzt az átalakításra, bizonyos férfias jegyei megmaradtak, a hangja például továbbra is markánsan mély. Amiatt is támadják, hogy csupán pénzének és ismertségének köszönhetően lehetett az LMBT közösség „arca”.

Caitlyn Jenner a The Advocate című lapnak adott interjújában vetette fel, hogy egyfajta nagykövetként közvetítene a republikánus elnökjelöltségre pályázó Ted Cruz és a meleg közösség között.

Cruz eddig nem nyilatkozott ugyanis túl barátságosan a saját nemükhöz vonzódó és a transzszexuális emberekről. Egy januári kampányrendezvényen, Iowában például azon füstölgött, hogy a transznemű diákok jobban tennék, ha az identitásuknak megfelelő mosdót használnák a többi hallgatóval együtt, és nem a tanárokénál állnának sorban.

Jenner ennek ellenére nagyszerű alkotmányjogásznak nevezte Cruzt a héten megjelent interjúban, és azt mondta: szimpatikus számára a politikus, de van, amin változtatnia kellene. Szerinte a nagyköveti küldetése ezt az ügyet szolgálhatná.

Az első reakciók nem voltak túl jók Jenner ötletével kapcsolatban. Volt, aki úgy vélte, hogy át kellene újra gondolni ezt az ötletet. Egy másik kommentelő azt írta, hogy csodálja bátorságáért az egykori olimpikont, de Cruzt azért nem kellene támogatnia.

A GLAAD nevű melegjogi szervezet nem akarta kommentálni a hírt, és egyelőre Ted Cruz szóvivőjének reakciója sem ismert – derült ki a Reuters összefoglalójából