szerző:
MTI

Bulgária a "nyugodt államok" közé tartozik, ami a migránsválságot illeti – jelentette ki hétfőn Bojko Boriszov kormányfő.

A Bulgáriára kifejtett migrációs nyomás "az egyre hosszabbá váló védelmi létesítményeknek" köszönhetően mára jelentéktelenné vált – mondta Boriszov hétfőn, az uniós és török vezetők rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozója előtt a BTA bolgár hírügynökség jelentése szerint.

A bolgár határon vasárnap este csak 17 menekült volt. "A migránstömeg tudja, hogy Bulgária jól védi határait" – vélekedett a kormányfő. Emlékeztetett, hogy a bolgár rendőrség és hadsereg a múlt héten közös gyakorlatot hajtott végre páncélozott járművek és helikopterek bevetésével a kritikus – Görögországgal és Macedóniával közös – határszakaszon.
Boriszov szombaton bejelentette, hogy Bulgária a fegyveres testületek több mint négyszáz tagját készül a Görögországgal közös határára vezényelni, hogy útját állja a menekültek esetleges újabb tömeges hullámának.

Bulgária nem tagja a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetnek, és hatóságai jelenleg azon fáradoznak, hogy meghosszabbítsák a 2014 közepén emelt, 30 kilométer hosszú kerítést a török határon. Határainak védelmében a balkáni állam mobil hőkamerákat is használ.

Tavaly több mint 30 ezer illegális bevándorló lépett Bulgária területére, az érkezők nagy része azonban továbbutazott a tehetősebb európai uniós országok felé. A bolgár hatóságok most attól tartanak, hogy ez a szám tovább emelkedhet, mert megerősítik a határok védelmét a migránsok eddigi fő útvonalán, amely Görögországon, Macedónián és Szerbián át vezet Nyugat-Európába.

Bulgária eddig csaknem kétezer rendőrt vetett be a Törökországgal közös, 260 kilométer hosszú határának ellenőrzésére.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!