szerző:
HVG

Az alabamai ítélet téves, ezért érvénytelen.

Washingtonban az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy az alabamai legfelsőbb bíróság ítéletét nem fogadja el. Az arról szólt, hogy egy leszbikus kapcsolatban élő pár egyik tagja nem fogadhatja örökbe hivatalosan párja gyermekeit.

A per előzménye, hogy a párnak hosszú évek után véget ért a kapcsolata úgy, hogy ezt megelőzően az egyikük már szült három gyermeket. A szakítás után viszont meg akarta akadályozni, hogy egykori partnere láthassa őket.

A per során az alabamai bíróság úgy határozott, hogy a gyermekeket világra hozó nőnek joga van távol tartani gyermekektől egykori párját.

Decemberben az amerikai legfelsőbb bíróság viszont ideiglenesen hatályon kívül helyezte ezt a döntést, és a bíró úgy döntött, hogy a nem szülő anyának is joga van látni a gyerekeket. A kérdés csak az volt, hogy az alabamai bíróságnak ezt a határozatot tiszteletben kell-e tartania.

Ma viszont megszületett a döntés, hogy az alabamai bíróság téves döntést hozott és a nőnek valóban joga van látni a gyerekeket.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!