szerző:
MTI

Robert Ficót, az Irány – Szociáldemokrácia elnökét bízza meg a kormányalakítással Andrej Kiska államfő – jelentették be hétfőn Pozsonyban.

Andrej Kiska hivatalosan kedden bízza meg a hivatalban lévő miniszterelnököt az új kormány megalakításával, mert Robert Fico hétfőn Brüsszelbe utazott, ahol a migrációs válsággal foglalkozó uniós csúcstalálkozón vesz részt.

Kiska a sajtótájékoztatón összetettnek nevezte a szombati voksolás után előállt helyzetet, utalva arra, hogy a szavazás eredménye mindenkit meglepetésként ért.

"A megválasztott pártok között több választóvonal van. Némelyeket nem lehet és nem is lenne helyes átlépni. Másokat viszont nem lesz könnyű átlépni, még akkor sem, ha vélhetően elkerülhetetlen lesz" – idézte az államfőt a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A köztársasági elnök úgy vélte: a szlovákiai választópolgárok már egy ideje azt akarják, hogy nőjön az állam iránti bizalom, és a mostani választáson ezt olyannyira nyilvánvalóvá tették, hogy azt "nem lehet nem meghallani". Ezért olyan kormányra és ellenzékre van szükség, amely meggyőzi az embereket, hogy a választásokon nem pusztán tiltakozásuk kifejezéseként kell részt venniük – jegyezte meg Kiska.

Robert Fico, a választáson győztes párt elnökének megbízása a kormányalakítással automatikusnak számít, még akkor is, ha a választásokon előállt erőviszonyok alapján kérdéses, hogy a voksok 28,28 százalékát megszerző Irány képes lesz-e a kormányalakításra.

Hétfőn Kiska a választáson parlamentbe jutott nyolc párt közül hatnak a vezetőjét fogadja. Az elnök a győztes párt vezetőjével, Robert Ficóval kedden találkozik, a voksoláson ötödik helyet elért, a szlovák sajtó által szélsőjobboldaliként jellemzett Mi Szlovákiánk – Néppárt (LS-NS) vezetőjét, Marián Kotlebát viszont egyáltalán nem hívta meg az elnöki palotába.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!