szerző:
MTI

A kommunisták szombaton még megkoszorúzták a diktátor szimferopoli emléktábláját, amit vasárnapra virradóra valakik vörös festékkel fújkáltak össze.

Ismeretlenek vörös színű festékszóróval lefújták Joszif Sztálin szovjet diktátor emléktábláját, és a "hóhér" szót írták mellé az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím-félsziget fővárosában, Szimferopolban.

Az incidensről hétfőn adott hírt az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártjának helyi bizottsága, kifejezve "mélységes felháborodását". A pártszervezet kifejtette, hogy a most meggyalázott domborművet Sztálin 1945-ös krími látogatása, a jaltai konferencia emlékére állították. 1945 februárjában a második világháborúban szövetséges antifasiszta nagyhatalmak vezetői, Franklin D. Roosevelt amerikai elnök, Winston Churchill brit miniszterelnök és a Szovjetuniót képviselő Sztálin a Krím-félszigeti üdülővárosban ültek le egymással tárgyalni a náci Németország legyőzésének és a háború utáni Európa politikai berendezkedésének részleteiről. 

©

A pártszervezet szerint a rongálók vasárnapra virradóra követték el tettüket. Szombaton ugyanis még virágokat helyeztek el a kommunisták az 1953. március 5-én elhunyt Sztálin halálának évfordulóján. 

Miközben Ukrajna többi területén nekiláttak a szovjet diktatúra emlékeinek felszámolásához – eddig csaknem 140 kommunista vezető emlékművét, köztük 40 Lenin-szobrot bontottak le, és utcákat keresztelnek át – addig a krími Szevasztopolban az orosz kommunista párt helyi szervezete Sztálinnak akar szobrot állítani. Ezt a krími kikötővárosban álló Lenin-szobornál másfél hónappal ezelőtt tartott nagygyűlésükön jelentették be.

Állításuk szerint írásos közvélemény-kutatást végeztek, 10 225 megkérdezett szevasztopoli lakos közül 9760 jelentette ki, hogy szeretné, ha a városban emlékművet állítanának a szovjet diktátornak. Következtetésük alapján a kezdeményezésük támogatottsága 95 százalékos az egyébként mintegy 340 ezres lakosú Szevasztopolban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!