szerző:
hvg.hu

A német Bild nyilvánosságra hozta a Germanwings-gépet hegynek vezető pilóta utolsó levelét, amelyet orvosának írt két héttel a katasztrófa előtt. A 27 éves Andreas Lubitz súlyosan depressziós volt, nem tudott aludni, és attól félt, hogy megvakult. Erős gyógyszereket szedett, mégis engedték repülni.

A Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó Airbus A320-as gépe hegyoldalnak csapódott a Francia-Alpokban 2015. március 24-én. Senki sem élte túl a katasztrófát, 149-en haltak meg. A helyszínen megtalálták a gép feketedobozát, az abból kinyert adatok alapján a szakemberek azt állapították meg, hogy a másodpilóta, Andreas Lubitz valószínűleg szándékosan vezette a repülőt a hegynek, miután kizárta az első pilótát a pilótafülkéből.

©

Az már korábban is kiderült, hogy a 27 éves másodpilóta depresszióban szenvedett, és a tragédia idején is nagyon rossz pszichés állapotban volt. A németországi Montabaurban lévő lakásában több bizonyítékot is találtak a nyomozók arra, hogy beteg volt, és nem lett volna szabad dolgoznia.

Lubitz járt orvoshoz, többhöz is, de nem jutott el a munkahelyére az a szakvélemény, amely szerint betegsége miatt alkalmatlan volt a repülésre – valószínűleg azért, mert megsemmisítette.

Megtalálták a számítógépén az utolsó levelét, amelyet orvosának küldött két héttel a katasztrófa előtt. Ebben a férfi arról írt: attól fél, hogy megvakul, és elveszíti a munkáját. Szerinte ha nem lett volna gond a szemével, minden rendben lett volna körülötte.

Álmatlanságban is szenvedett, állítólag napi két óránál többet nem tudott aludni az utolsó időszakban.

©

Úgy tudni, a legmagasabb megengedhető dózist szedte az egyik antidepresszánsból, amelyet a depressziós tünetek mérséklése mellett azért is adnak a betegeknek, hogy segítsék az alvásukat. Szenvedett azonban a gyógyszer mellékhatásaitól, egyebek mellett nyugtalan volt tőle. Orvosának azt írta: a nehézségek ellenére tisztában van azzal, hogy szednie kell a gyógyszert az alvás hosszabbítása és a stressz csökkentése érdekében.

Lubitz korábban is depressziós volt már, méghozzá a pilótaképzése idején, a munkahelyén kötelezően előírt egészségügyi felülvizsgálatokon azonban valahogy átcsúszott. Orvosa két nappal a tragédia után a Bild szerint azt nyilatkozta betegéről: „az nem lehet, hogy engedték repülőt vezetni”.

A gépén más bizonyítékot is találtak arra, hogy nagyon rossz állapotban volt. Skydevil néven öngyilkossági módszereket után kutatott az interneten.

A tavaly márciusi légi katasztrófával kapcsolatos végső jelentést a tervek szerint március 13-án hozzák nyilvánosságra a francia hatóságok.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!