szerző:
MTI

Szlovénia éjféltől ismét szigorítja az illegális bevándorlók beengedésének szabályait: csak azokat a migránsokat engedik be, akiknek van érvényes útlevelük és vízumuk, vagy menedéket kérnének Szlovéniában – tájékoztatták a horvát hatóságok Szerbiát. Közben a szerbek azt jelentették be, hogy ezentúl hasonló korlátozásokat léptet életbe, mint az uniós országok. Ezzel elvileg tényleg lezárhatják a balkáni migránsútvonalat.

A szlovén belügyminisztérium honlapján olvasható indoklás szerint Szlovénia a hétfői brüsszeli csúcson elhangzottak alapján jár el, és igyekszik visszaállítani a schengeni határok védelmét.

Éjféltől Ljubljana már nem tartja magát ahhoz a megállapodáshoz, amelyet február közepén a térség rendőrségi vezetői kötöttek Zágrábban arról, hogy 580-ra korlátozzák a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett migránsok számát. Csak azokat engedik be, akiknek vannak érvényes papírjaik, vagy Szlovéniában szeretnének menedéket kérni, vagy "humanitárius okokból" menekülnek az országba.

A szerbek is lépnek

Szerbia a szlovénokéhoz hasonló intézkedéseket vezet be, és a szerb belügyminisztérium szerint minden lépést egyeztetnek az Európai Unióval.

A szerb intézkedések a Macedóniával és a Bulgáriával közös határra vonatkoznak. A szerb köztévé szerint ezzel gyakorlatilag lezárul a balkáni migránsútvonal.

Az EU-török csúcson nem hangzott el ugyan hivatalos bejelentés a nyugat-balkáni migránsútvonal lezárásáról, de a korlátozások arra utalnak, hogy mégis vége a Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át Európába irányuló migrációnak.

Most körülbelül 15 ezer bevándorló várakozik a görög-macedón határon található Idomeninél arra, hogy továbbmehessenek. A migránsok napok óta tiltakoznak a korlátozások ellen, viszont annak ellenére, hogy Macedónia naponta csupán néhány száz embert enged át a határon, nem mozdulnak az idomeni táborból.

A görög kormány ugyanakkor bejelentette: nem tervezik, hogy erővel elszállítják a migránsokat a macedón határnál lévő menekülttáborból, de nyomást gyakorolnak majd rájuk azért, hogy költözzenek el a közelben lévő, új menekültközpontokba.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!