szerző:
hvg.hu

Az Osztrák Szabadságpárt és a flamand nacionalisták vezetője is Orbán Viktort és tegnapi "vétóját" ünnepelte. Orbán "egy a kevés őszinte politikusból, aki Európát nem kiárusítani és megszüntetni akarja" - reagált az FPÖ vezetője arra, hogy a magyar miniszterelnök nemet mondott a menekültek Európába telepítésére.

Köszönetet mondott a hétfő esti állítólagos vétó miatt Orbán Viktornak a Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt vezére – vette észre a Mandiner.

Strache úgy fogalmazott, hogy Werner Faymann osztrák kancellár és társai csődöt mondtak, Orbánnak viszont köszönet jár, mert "vétójával ismét bátran hárította el az EU őrültségét".

Az FPÖ 1986-os születésű elnöke szerint Orbán "egy a kevés őszinte politikusból, aki Európát nem kiárusítani és megszüntetni akarja", és épp ezért "legnagyobb tiszteletéről" biztosította a magyar miniszterelnököt. Strache azt írta, botrány, hogy az uniós kormányok eurómilliárdokat fizetnének Törökországnak, és vízummentességet szeretnének adni a török állampolgároknak. Szerinte ez azért van, mert hagyják magukat "Erdogan szultántól" megzsarolni.

Größten Respekt! Einer der wenigen aufrichtigen Politiker, welche Europa nicht ausverkaufen und abschaffen wollen!...

Posted by HC Strache on Monday, 7 March 2016

Rövidebben üzent a magyar miniszterelnöknek a Tom Van Grieken, a jobboldali populisa Vlaams Beland, a flamand nacionalisták vezetője. Az utóbbi években a radikalizmus felől a populizmus felé mozduló párt vezetője egyszerűen hősnek nevezte Orbánt.

Mint arról beszámoltunk, hétfőn este félbeszakadt az EU-csúcs, amit Kovács Zoltán kormányszóvivő és az MTI úgy igyekezett beállítani, mintha Orbán Viktor menekültek betelepítése elleni vétója miatt történt volna. A valóság az, hogy nemcsak Orbán, hanem más vezetők, például az alább látható olasz kormányfő, Matteo Renzi is fúrta a Törökországgal kötendő, az EU részéről meglehetősen gáláns ajánlatot tartalmazó megállapodás megkötését. Emellett a vétó technikailag is kizárt, hiszen még nem fogadtak el semmit.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!