szerző:
MTI

Amerikai katonai és hírszerzési források szerint az Iszlám Állam "Omár, a csecsen" néven elhíresült egyik csúcsvezetője, egyfajta "hadügyminisztere" valószínűleg amerikai légicsapás áldozata lett Szíriában.

A légicsapást még pénteken hajtotta végre az amerikai légierő, az északkelet-szíriai Saddádi városban, de az információt csak kedden, washingtoni idő szerint a kora délutáni órákban szivárogtatták ki több amerikai tévéállomásnak.

Abu Omár al-Sisáni, "a csecsen" a valóságban grúziai származású terrorista, akit hírszerzési források az Iszlám Állam egyik legjobb képességű parancsnokaként tartottak számon, és az amerikai külügyminisztérium ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. Sisáni korábban egy grúz katonai elitalakulat tagja volt.

A likvidálásáról szóló információkat egyelőre sem az amerikai külügyminisztérium, sem a védelmi minisztérium nem erősítette meg.

Saddádi városa az északkelet-szíriai el-Haszake tartományban fekszik, és az Iszlám Állam egyik logisztikai központjaként tartják számon. Az amerikai vezetésű koalíciós erők február végén indítottak újabb támadást a város és a terrorszervezet ellen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!