szerző:
MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egyre több a bizonyíték a zikaláz és a kóros kisfejűség ok-okozati összefüggésére, ezért a helyzetre továbbra is nemzetközi szintű egészségügyi vészhelyzetként kell tekinteni.

A WHO egyik tudományos csoportjának kedd esti közleménye szerint értékelték a legfrissebb tanulmányokat a zika és a kisfejűség, valamint a magzat másféle rendellenességei kapcsán.

"A több országban folyó kutatások határozottan azt sugallják, hogy a vírus terjedése szexuális úton szélesebb körű, mint ahogy azt korábban gondolták" – mondta genfi sajtótájékoztatóján Margaret Chan, a szervezet főigazgatója.

A következtetéseket levonva a szakértők figyelmeztettek, hogy a zika előfordulási területén az egészségügyi hatóságoknak fel kell készülniük a veleszületett rendellenességek számának növekedésére.

David Heymann, a csoport elnöke azt mondta, hogy "amit most Brazíliában látunk, az megjelenhet Kolumbiában és más országokban is, ami nagyon aggasztó".

A várandós nőknek azt tanácsolják, hogy ne utazzanak a fertőzött területre. Mások esetében nem szükségesek az utazási korlátozások, és a kereskedelmet sem kell visszafogni ezen országokkal.

Margaret Chan kérte, hogy a kormányok fogadjanak el komoly közegészségügyi intézkedéseket a zika terjedésének lefékezésére, és ne várják meg, hogy tudományosan bebizonyosodjék a kapcsolata a magzati rendellenességekkel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!