szerző:
hvg.hu/MTI

Nem szírek, irakiak vagy afgánok voltak, tehát gazdasági bevándorlónak számítottak.

Görögország néhány napon belül másodszor toloncolt vissza nagyszámú migránst Törökországba - közölte csütörtökön a görög állami televízió (ERT). Az ERT szerint az athéni hatóságok 90 illegális bevándorlót toloncoltak vissza. A migránsok Pakisztánból, Marokkóból, Algériából és Tunéziából származtak - tehát nem tartoztak a ma már egyedüliként elfogadott szír, iraki, afgán hármas népcsoport közé, akiknek a legutóbbi időkig befogadták a menedékkérelmét a Balkánon és az EU-ban. A többieket már egy ideje nem engedik át a macedón határon, amely már második napja lezárult gyakorlatilag mindenkinek.

Görögország már március 1. és 2. között is visszatoloncolt 267 illegális bevándorlót Törökországba. Ezek a migránsok az elmúlt hetekben érkeztek a török partokról a görög égei-tengeri szigetekre és nem kívánták menedékkérelmüket Görögországban benyújtani. Ugyanakkor Közép-Európa felé akarták folytatni útjukat. A görög biztonsági szervek őrizetbe vették őket, a a rendőrség pedig elrendelte visszatoloncolásukat.

Görögországban rohamosan romlott a menekültügyi helyzet az elmúlt hetekben, miután a nyugat-balkáni migrációs útvonalon található országok egymás után fokozatosan lezárták határaikat a továbbutazni akaró migránsok előtt. A hatóságok szerdai adatai szerint már nagyjából 36 ezer menekült rekedt az országban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!