szerző:
MTI

Rengeteg ország elítélte Kína emberi jogi visszáságait, a jogvédő szervezetek tapsolnak, az ellenzékiek pedig elűnnek. Kína kb. úgy reagált, hogy "Amerikában pedig verik a négereket".

Tizenkét nyugati ország, köztük az Egyesült Államok bírálta csütörtökön Kínát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén az "egyre rosszabbodó" emberi jogi helyzet miatt. Felszólították Pekinget a külföldi és kínai aktivisták szabadon bocsátására.

A pekingi kormánynak be kell tartania saját törvényeit és nemzetközi kötelezettségeit és be kellene szüntetnie az aktivisták, jogászok, valamint a civil társadalom szereplői elleni fellépését - mondta Keith Harper amerikai ENSZ-nagykövet, aki felolvasta Ausztrália, Németország, Dánia, Finnország, Írország, Izland, Japán, Hollandia, Norvégia, Svédország és Nagy-Britannia közös állásfoglalását.

A Human Rights Watch nevű jogvédő szervezet "példátlan és bátor állásfoglalásnak" nevezte a dokumentumot. Keith hangsúlyozta, Kína területén kívüli akciói elfogadhatatlanok, ellentétben állnak a nemzetközi közösség elvárásaival és kihívást jelentenek a szabályokon alapuló nemzetközi rendszerben.

Nemrég eltűnt egy Kínában betiltott könyvkiadó öt hongkongi munkatársa és a kínai hatóságok egy időre őrizetbe vettek egy svéd férfit, akit azzal vádoltak meg, hogy továbbképzést tartott engedéllyel nem rendelkező jogászok számára. A svéd thaiföldi nyaralójából tűnt el, és később a kínai állami televízióban azt mondta, feladta magát egy 12 évvel ezelőtti, ittas vezetés ügyében.

Tavaly július óta a kínai hatóságok kiterjedt akciót folytatnak a kommunista vezetéssel szembehelyezkedők ellen, s ennek keretében a rendőrség közel 250 emberi jogi aktivistát, jogi asszisztenst és aktivistát vett őrizetbe. Közülük azóta többeket szabadon engedtek.

Fu Cong kínai diplomata határozottan visszautasította a bírálatokat, és azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok "hírhedt a guantánamói börtöntáborban elkövetett visszaélésekről, az országban tombol a fegyveres erőszak és mélyen gyökerező betegség a rasszizmus". Mint állította, Washington amerikai területen kívül folytat kiterjedt lehallgatási műveleteket, drónokkal támad más országok polgári lakosaira, külföldön állomásozó katonái pedig meggyilkolják és megerőszakolják a helyieket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!