szerző:
hvg.hu/MTI

Székelyföld területi autonómiájáért tüntetnek, a prefektus, akinek petíciót akarnak átadni, azt mondja, a vonulásra nem kapott engedélyt a Székely Nemzeti Tanács. Szó sincs azonban arról, hogy lefújják a menetet, amelyen képviselteti magát az LMP is. A Jobbik alelnöke, Szávai István is készült, őt viszont a minap ismét kitiltották ki Romániából.

A székely szabadság napjának nevezett rendezvény megemlékezéssel kezdődik helyi idő szerint 16 órakor (Magyarországon ez 15 óra) a marosvásárhelyi székely vértanúk emlékművénél. Az obeliszk az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés vezetőinek, az 1854. március 10-én kivégzett Török Jánosnak, Gálfi Mihálynak és Horváth Károlynak állít emléket.

A helyszínen az erdélyi magyar pártok és politikai szervezetek elnökei (kivéve a legnagyobb romániai magyar szervezet, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökét, noha az esemény szervezésében RMDSZ-irodák is részt vettek), valamint a baszk és a katalán nép és az Európai Szabad Szövetség (EFA) képviselői mondanak beszédet. A résztvevők ezt követően mintegy két kilométert vonulnak Marosvásárhely főteréig, ahol átadják a demonstráció petícióját a kormányt képviselő prefektusnak.

A rendezvény vonulós részéről  mondja Lucian Goga, Maros megyei prefektus, hogy azt a bíróság nem engedélyezte. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs viszont a maszol.ro-nak elmondta, a prefektus fellebbezéséről a bírósági döntés nem született meg a tüntetés napjáig, így minden az eredeti tervek szerint zajlik. Izsák szerint 40 ezer embert várnak a menetre, mindenkitől azt kérték, józanul és felelősségteljesen vonuljanak, mert akkor nem lesz incidens.

Az SZNT a tavalyi rendezvény felvételeivel hirdette meg a rendezvényt:

Izsák szerint  az SZNT autonómiaelképzelései beépíthetők lennének a romániai közigazgatási átszervezés. A Kossuth rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott: „Románia közigazgatási átszervezés előtt áll (...), úgy gondoljuk, hogy a decentralizáció általános elveinek a gyakorlatba ültetése közben Székelyföld önálló régió lehetne” – mondta. Hozzátette: ha ezt az önálló régiót az általuk javasolt területeken többlethatáskörökkel ruháznák fel, akkor ezzel meg is valósulna Székelyföld autonómiája.

Magyarországról az LMP biztosan képviselteti magát a marosvásárhelyi rendezvényen, ennek alkalmából az ellenzéki párt még Facebook-borítóképét is aktualizálta, azon most székely és tibeti zászló (ma van egyúttal az 1959-es tibeti felkelés évordulója) van.

A többi magyarországi párt részvételéről nem lelhető fel információ, Szávay István Jobbik alelnökről lehetett tudni, hogy készül Marosvásárhelyre, de pár napja a román hatóságok ismét kitiltották az országból.

Nem sokkal a marosvásárhelyi esemény kezdete előtt jelent meg viszont a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága közleménye, amelyben az áll, hogy az államtitkárság támogatja a Székely Nemzeti Tanács által a Székely Szabadság Napja alkalmából szervezett felvonulást, amely Székelyföld autonómiájának fontosságára hívja fel a figyelmet. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!