szerző:
MTI

A szerb kormányt megihlethette a magyar megelőlegző válsághelyzet-intézkedés, és ők is előzetesen hirdették meg a rendkívüli állapotot. Apró különbség, hogy az árvíz ott pár száz házat tényleg elöntött, és tetemes a kár.

Az áradások és az esőzések miatt a szerb kormány csütörtökön rendkívüli helyzetet hirdetett ki az ország egész területére. Az indoklás szerint a döntést a rendkívüli helyzetekkel megbízott válságstáb tanácsára, megelőző intézkedésként hozták meg, mert - mint fogalmaztak - így könnyebben és gyorsabban tudnak reagálni szükség esetén. A szerbiai helyzetet a migrációs válság tovább nehezíti - olvasható a kormány közleményében -, ezért az elkövetkező napokban a határon szolgálatot teljesítő rendőrök munkáját a szerb hadsereg is segíti.

Hétfőn Szerbia több városában hirdettek rendkívüli helyzetet, mert a kisebb dél-szerbiai folyók több tucat házat elöntöttek, és több száz embert kellett evakuálni. Azóta több száz lakóházat öntött el a víz, a kormány pedig 280 millió dináros (703 millió forint) segélyprogramot készített elő az árvízkárosultaknak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!