szerző:
MTI

Tűzszünetről sem igazán lehet beszélni, de most a legnagyobb ellenzéki erő is az április választás bojkottjára szólított fel.

Az április közepére tervezett szíriai parlamenti választások bojkottjára szólított fel csütörtökön a Demokratikus Változás Nemzeti Koordinációs Bizottság (NCC), a legfontosabb belföldi ellenzéki csoportosulás, amelyet a Damaszkusz által megtűrt belső ellenzékhez számítanak. Az NCC nem fog jelölteket állítani, a szervezet tagjai szavazni sem fognak, és más ellenzékiekhez és a civil társadalomhoz is felhívást intéztek, hogy csatlakozzanak az általuk kezdeményezett bojkotthoz - derül ki az ellenzéki csoport közleményéből.

Bassár el-Aszad szíriai elnök február végén meglepetésszerűen választásokat jelentett be április 13-ra a polgárháború dúlta országban. Szíriában utoljára 2012 májusában tartottak parlamenti választásokat. Akkor Aszad Rijád Hidzsábot nevezte ki miniszterelnökké, aki később az ellenzéki erőkhöz pártolt át, és jelenleg a szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő - Rijádban székelő - Tárgyalási Főbizottságot (HNC) vezeti, amelynek tagja az NCC is. A Demokratikus Változás Nemzeti Koordinációs Bizottságot 2011-ben alapították. Főleg nacionalista, baloldali és kurd pártok a tagjai. Annak ellenére, hogy Damaszkusz megtűri ezt az ellenzéki csoportot, számos vezetőjét már korábban őrizetbe vették a szíriai hatóságok.

Az NCC szerint a kormány a választásokkal a befolyását akarja növelni az ENSZ közvetítésével zajló béketárgyalásokon. A damaszkuszi vezetés ezzel csak a körülményeket szeretné javítani a maga javára - fejezték ki véleményüket az ellenzékiek. A közvetett béketárgyalások újabb fordulója várhatóan hétfőn indul Genfben. Jessy Chahine, Staffan de Misturának, az ENSZ szíriai különmegbízottjának szóvivője korábban elmondta, hogy az egyeztetésekre az előző forduló résztvevőit hívták meg, vagyis a damaszkuszi kormány képviselőit és a Tárgyalási Főbizottság által képviselt ellenzéket, a szíriai kurdokkal ez alkalommal sem ülnek tárgyalóasztalhoz.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!