szerző:
MTI

Szövődmény miatt mégsem sikerült az első amerikai méhátültetés: a szervet el kellett távolítani egy nappal a sikeres transzplantációt bejelentő sajtótájékoztató után – közölte a műtétet végző Cleveland Clinic.

A 26 éves nő szervezetébe február 24-én ültették be a méhet. A hétfői sajtótájékoztatón orvosai mellett megjelent egy rövid időre, és jól érezte magát. Másnap hirtelen szövődmény lépett fel nála, a beültetett szervet azonnal el kellett távolítani.

A beteg jelenleg lábadozik, orvosai igyekeznek kideríteni, mi történhetett. A szövődményről nem közöltek semmit.

Más országokban már végeztek méhátültetést, sikertelen esetekről is beszámoltak. A világon az első sikeres élődonoros méhátültetést végrehajtó svéd csapat, a göteborgi orvostudományi egyetem orvoscsoportja máig kilenc méhtranszplantációt hajtott végre, ezek eddig öt baba születését eredményezték, az első 2014-ben jött világra.

A Cleveland Clinic szakemberei tíz éve tanulmányozzák a méhtranszplantáció lehetőségeit. Több mint 250 nő közül választotta ki szűrővizsgálatokkal azt a tízet, aki az úttörő jelentőségű transzplantációra alkalmas lehet.

A klinika azt közölte, hogy a transzplantációkat folytatják. Ha a jövőbeli transzplantációk sikeresek, a páciensnek még legalább egy évet kell várnia a mesterséges megtermékenyítéssel, addig havi vizsgálatokkal bizonyosodnak meg arról, elég egészséges-e az új méh. Természetes módon nem eshetnek teherbe, mert a műtéttel petevezetéket nem ültetnek be.

A sikeres terhesség végén a babák császármetszéssel jönnek világra a szülés varható idejéhez a lehető legközelebbi időpontban, majd a méhet eltávolítják, hogy az anyának ne kelljen élete végéig a kilökődést gátló gyógyszert szednie.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!