szerző:
MTI

Négy év után újra beszakadt a patagónai Perito Moreno-gleccser jéghídja csütörtökön.

Szerda óta turisták ezrei tolongtak az Argentino-tó partján, a patagóniai gleccser fala és a tó partja között képződött jéghídnál, hogy tanúi lehessenek, amikor a jéghíd összeomlik.

A természeti jelenségben, melynek nincs köze a klímaváltozáshoz, utoljára 2012-ben gyönyörködhettek az ide érkezők. Az elmúlt száz évben húsz alkalommal történt gleccserszakadás a Perito Moreno körülbelül 60 méter magas falánál, 2004 óta minden negyedik évben törik össze a jéghíd.

A 2012-es híd éjjel omlott össze, nem lehetett róla felvételt készíteni. A 1998 és 2004 között eltelt 6 évben egyszer sem játszódott le a jelenség.

Csütörtökön tévések, fényképészek, tudósok és turisták gyülekeztek a jéghídnál, hogy a törés pillanatát rögzíthessék.

A Perito Moreno az UNESCO-világörökség része, a világ azon kevés szárazföldi gleccsereinek egyike, amelyik növekszik. A nagyjából 250 négyzetkilométer felszínű jégfolyam, Argentína egyik fő látványossága 30 kilométeren át ereszkedik alá az Andokból.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!