szerző:
hvg.hu

Francia kutatók dokumentálták az eddig egyedülálló esetet: a férfi csendes-óceáni hajóútja után került kórházba, ekkor mutatták ki a vírust a szervezetében. Korábban csak magzatoknál találták meg a szúnyogok által terjesztett vírust.

"Tudomásunk szerint ez az első ilyen bemutatott eset" – mondta Guillaume Carteaux, a The New England Journal of Medicine orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője. A  francia kutatók egy 81 éves férfi esetét ismertették.

A férfit januárban vettek fel egy Párizs környéki kórházba röviddel az után, hogy visszatért egy hónapos csendes-óceáni hajóútjáról. A heveny lázas, részlegesen bénult, félkómás állapotban lévő férfinél meningoencephalitist diagnosztizáltak, vagyis az agyhártyák betegsége átterjedt az agyállományra is. Az orvosok a férfi gerincvelőjében mutatták ki a zikavírust.

A zikavírust Latin-Amerikában főként az úgynevezett egyiptomi csípőszúnyog terjeszti. A felnőtteknél enyhe lefolyású megbetegedést, zikalázat okozó vírus a gyanú szerint kisfejűséget (mikrokefáliát) okozhat magzatoknál, valamint előidézheti az életveszélyes bénuláshoz vezető Guillan–Barré-szindrómát is, de egyelőre egyik összefüggésre sincs megdönthetetlen tudományos bizonyíték.

Brazíliát sújtja leginkább a zikaláz, 1,5 millió fertőzöttet tartanak számon, és a vizsgált több ezer csecsemő esetében 745-nél igazolódott a kisfejűség. Százötvenhét baba meghalt a betegség következtében a brazil egészségügyi tárca csütörtökön közzétett adatai szerint.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 41 országból jelentettek tavaly óta zikalázas eseteket, és kilencből a Guillan–Barré-szindróma esetszámának növekedését. A mikrokefáliás és más csecsemőkárosodásos esetek számának növekedéséről eddig csak Brazíliából és Francia Polinéziából érkeztek jelentések

A zikavírus jelenléte nem bizonyítja azt, hogy ez a vírus okozta a betegséget, de mint Carteaux közölte, más fertőző – virális és bakteriális – okokat kizártak ebben az esetben. Azóta javult az állapota a betegnek, aki az Új-Kaledóniát, Vanuatut, a Salamon-szigeteket és Új-Zélandot érintő a hajóút során jó egészségnek örvendett.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!