szerző:
MTI

A tavaly novemberi párizsi vérengzések három elkövetőjének személyi adatlapját is megtalálták a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezetnek a napokban kiszivárgott személyzeti nyilvántartásában - jelentette pénteken egy német oknyomozó újságíró csoport.

Az IÁ úgynevezett határrendészeti hatóságának iratai között van Samy Amimour, Ismael Omar Mostefai und Fouad Mohamed Aggad személyi lapja. Ők a párizsi Bataclan koncertteremben tavaly november 13-án rendezett, 90 ember életét kioltó vérfürdő elkövetői. Mindhárman meghaltak a rendőri beavatkozás során, ketten felrobbantották magukat, egy terroristát pedig a kommandósok öltek meg.

A Südduetsche Zeitung című lap és két regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság, az NDR és a WDR közös tényfeltáró munkacsoportja szerint a három francia állampolgár több társukkal együtt 2013. december 18-án jelentkezett belépésre az IÁ által ellenőrzött területre a Szíria északnyugati részén fekvő Atmehnél. 
Akkor töltötték ki a 23 kérdésből álló kérdőívet, amelyen egyebek között az a kérdés szerepel, hogy a harcos és az öngyilkos merénylő pozíció közül melyiket választják. Mindhárman harcosnak jelentkeztek. 

Az IÁ-tól szerzett dokumentumokban feltűnik a párizsi merényletsorozat egyik kitervelőjeként számon tartott - a támadások után agyonlőtt - Abdelhamid Abaaoud neve is. Őt jelölte meg "kezesként" egy fiatal belga IÁ-önkéntes, aki vélhetően szoros kapcsolatban állt a merényletsorozat szökésben lévő másik főszervezőjével, Salah Abdeslammal.
Az iratok között van Charaffe el-Mouadan adatlapja is, akit a Batalcanban gyilkoló terroristák szemtanúk beszámolói szerint emlegettek a támadás közben, és kapcsolatba akartak lépni vele. 

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció tavaly december végén bejelentette, hogy a francia állampolgár Szíria területén meghalt az IÁ ellen harcoló erők egy légicsapásában. 
Az IÁ-tól szerzett dokumentumokról a Sky News brit hírtelevízió szerdán azt jelentette, hogy 22 ezer önkéntes adatlapjáról van szó. A Südduetsche Zeitung, az NDR és a WDR tényfeltáró csoportja szerint valóban nagyjából 22 ezer - 2013-ból és 2014-ből származó - dokumentum került ki a terrorszervezettől, de számos adatlapból két példány van, így jóval kevesebb emberről, valószínűleg csak néhány ezer önkéntesről vannak információk az anyagban. Az iratok feldolgozása még nem ért véget.
A francia fővárosban hét helyszínen elkövetett merényletsorozatnak százharminc halálos áldozata volt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!