szerző:
MTI

Josh Earnest szerint a republikánusok nem lépnek fel Trump uszító és megosztó retorikája ellen.

Donald Trumpot egyre több kritika éri a kampányrendezvényein eluralkodó erőszak miatt. A republikánusok legnépszerűbb elnökjelölt-aspiránsa ugyan elhárítja a felelősséget, de az amerikai politikai osztály és az elemzők szinte egybehangzó véleménye szerint uszító retorikája nagymértékben felelős az erőszakért.

Josh Earnest, Fehér Ház szóvivője úgy fogalmazott, miközben prominens republikánus politikusok,  rosszallásukat fejezik ki Trump megnyilvánulásai miatt, egymás után tesznek hűségnyilatkozatot a üzletemberből lett elnökjelölt-aspiránsnak. "Nehéz ezek után komolyan venni fanyalgásukat Trump megosztó retorikája miatt" - mondta Earnest. Hozzátette, hogy előbb-utóbb valakinek mégiscsak elő kell állnia, és igazi vezetői képességeket kell mutatnia.

A Fehér Ház szóvivője ugyanakkor úgy vélte: eljött az ideje, hogy még többen utasítsák el Trump szerinte veszélyes befolyását.

Republikánus részről is egyre többen utasítják el Trump-ot. A hétvégén két másik elnökjelölt-aspiráns, Marco Rubio floridai szenátor és John Kasich ohiói kormányzó interjúkban bírálta őt. Hétfőn Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke ismételten "aggasztónak" nevezte a Donald Trump rendezvényein történt atrocitásokat, bár ezekért részben a protestálókat okolta. Ryan, aki wisconsini politikus, az egyik helyi rádiónak adott interjújában beszélt a Republikánus Párt elnökjelölt-aspiránsairól. Az interjúban kifejtette, hogy a politikusoknak mindig van felelősségük abban, hogy milyen hangulat alakul ki a rendezvényeiken. "Az erőszak megbocsátására soha nincs mentség, de arra a kultúrára sincs, amely ezt az erőszakot előhívja" - fogalmazott Ryan.


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!