szerző:
MTI

A balkáni útvonal lezárása miatt a menekültek a jövőben Albánián és Olaszországon keresztül próbálnak majd Nyugat-Európába jutni, véli a Migrációkutató Intézet főigazgatója.

Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója az M1 hétfői műsorában azt mondta, a macedón hatóságok sokkal rendezettebbek görögöknél, emellett Bulgária bejelentette, hogy Magyarországhoz hasonlóan hajlandó meghosszabbítani kerítését. A szakértő ebből arra következtetett, hogy a menekültek elsősorban Albánia felé veszik majd az irányt, ahonnan az Adriai-tengert átszelve Olaszországba mehetnek.

 Az intézet vezetője ugyanakkor megjegyezte, amennyiben a hétfőihez hasonló tömegjelenetek alakulnak ki a macedón-görög határon, akkor az is elképzelhető, hogy a helyi hatóságok nem kockáztatják meg a komolyabb erőszakos események kialakulását és átengedik a bevándorlókat. Ebben az esetben akár Magyarország déli határszakaszán is újra tömegek torlódhatnak fel - tette hozzá.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!