szerző:
MTI

A német kancellár szerint menekültválság megoldatlansága nagyban befolyásolta a vasárnapi tartományi választásokat, ahol pártja, a Kereszténydemokrata Unió két helyen is vereséget szenvedett. Ennek ellenére Merkel úgy látja, a választási kudarc nem jelenti azt, hogy irányváltásra van szükség a válságkezelésében

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU)elnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a menekültválság a vasárnapi választások domináns témája volt, és sok szavazó döntését meghatározta az az érzés, hogy "még nincs kielégítő megoldás". Meghatározó volt az aggodalom is egy "másik vallástól, az iszlámtól", és a bizonytalanság, amely a társadalmi és gazdasági változások mélységéből és gyorsaságából adódik - elemezte a választási vereséget Merkel.

Merkel pártja három tartományból kettőben nem tudott győzni a vasárnapi választásokon. Baden-Württembergben például minden eddiginél rosszabbul szerepelt, csak 27 százalékot szerzett meg. A CDU csak Szász-Anhaltban tudtak nyerni, a szavazatok 29,8 százalékával végeztek az első helyen.

A CDU vezetői is mind azt hangoztatták, hogy a kampány középpontjába a menekültválság került, és háttérbe szorította a "klasszikus tartományi témákat", például az oktatás és a közlekedési infrastruktúra fejlesztését.

 Ugyanakkor a CDU vezetőségében egyetértés van abban, hogy továbbra is a menekültválság fenntartható és európai, valamennyi uniós tagországnak megfelelő megoldására kell törekedn, tette hozzá a kancellár.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!