szerző:
hvg.hu/MTI

Több száz, vagy talán pár ezer emberről van szó. Most visszavinnék őket.

Mintegy kétezer migráns elhagyta a görög-macedón határon fekvő idomeni sátortábort, és a határkerítést megkerülve macedón területre lépett - jelentette több hírügynökség is, az RT orosz tévé pedig élőben közvetítette az eseményt. A macedón rendőrségi szóvivő szerint néhány száz emberről van szó, és a rendőrség intézkedik az illegális határátlépők visszaküldéséről görög területre (a közvetítés képei az alábbi felvétel 30. perce körül kezdődnek).

 

Sztojan Nenov, a Reuters fotósa elmondta, hogy a migránsok többórás gyaloglás után, a kerítést megkerülve jutottak be macedón területre, ahol a macedón rendőrök többeket közülük katonai teherautókra ültettek, de nem tudni, hová viszik őket. 

A migránsoknak állítólag elegük lett a napok, sőt hetek óta tartó várakozásból, és úgy döntöttek, megpróbálnak átjutni a határon állított kerítésen, ha pedig ez nem sikerül, megkerülik azt. Hajnalban három afganisztáni migráns fulladt meg a macedón-görög határon fekvő Gyevgyelijánál. A feltételezések szerint a két férfi és egy nő a Vardar folyó egyik mellékágán keresztül próbált meg átjutni Görögországból Macedóniába, ám az esőzések miatt megduzzadt folyó valószínűleg elsodorta őket. A folyóból 23 embert mentettek ki élve.

A rendőrségi szóvivő szerint a rendőrség és a hadsereg megerősíti a biztonságot a határ kritikus pontjain.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!