szerző:
MTI

Az MTI fotósa is az előállított fotósok között volt, akiket tiltott határátlépéssel vádolnak a macedón hatóságok.

A távirati iroda fotóriportere elmondta, a macedón rendőrség tiltott határátlépéssel gyanúsította meg azokat az újságírókat, akik végigkísérték a macedón menekülttáborból kitörő migránsokat. Az újságírókkal a macedón hatóságok közölték, hogy 260 eurós bírság ellenében elhagyhatják Macedóniát, ahova fél évig nem térhetnek vissza.

Mindez azután történt, hogy hétfőn közel kétezer migráns elhagyta a görög-macedón határon fekvő idomeni sátortábort, és a határkerítést megkerülve macedón területre lépett - jelentette több hírügynökség is, az RT orosz tévé pedig élőben közvetítette az eseményt. A macedón rendőrségi szóvivő szerint néhány száz emberről van szó, és a rendőrség intézkedik az illegális határátlépők visszaküldéséről görög területre.

Az MTI fotósa elmondta, a rendőrség szerint a bírságot ki nem fizetők elhúzódó bírósági eljárásra, majd annak végén még komolyabb bírságra számíthatnak.

A beszámoló szerint a menekültek tömege a borongós, hűvös időben mintegy 20 kilométeres úttal megkerülte a görög-macedón határon felhúzott kerítést, közben két derékig érő kisebb folyón is átkelt.

A menet a második folyó keresztezését követően egy macedón faluba jutott, ahol rendőrök várták a tömeget, majd a migránsok közül kiemelték a fotóriportereket, illetve újságírókat, akiket egy közeli rendőrségre vittek.