szerző:
MTI

A Kereszténydemokrata Unió három tartományi választás közül kettőt elvesztett.

Az előzetes hivatalos végeredmények megegyeznek az exit poll adatokkal, az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) három német tartományból kettőt nem tudott megnyerni a vasárnapi helyi törvényhozási választáson.

©

Baden-Württembergben a Zöldek nyertek a szavazatok 30,3 százalékát megszerezve, ami 5,8 százalékpontos emelkedés a 2011-ben elért 24,2 százalékhoz képest, és 47 helyet jelent a 143 fős stuttgarti Landtagban. A CDU itt minden eddiginél rosszabbul szerepelt, csak 27 százalékot szerzett meg.

Rajna-vidék-Pfalzban a szociáldemokrata párt (SPD) nyert, a tartományt 25 éve kormányzó párt a szavazatok 36,2 százalékát szerezte meg, 0,5 százalékponttal erősödött a 2011-ben elért 35,7 százalékhoz képest, így 39 helyet kap a 101 tagú mainzi Landtagban. A CDU 31,8 százalékkal története legrosszabb helyi eredményét érte el, 3,4 százalékponttal gyengült a 2011-ben megszerzett 35,2 százalékhoz képest, így 35 képviselőt küldhet a Landtagba.

Merkelék csak Szász-Anhaltban tudtak nyerni, a szavazatok 29,8 százalékával végeztek az első helyen. Ez a CDU második legrosszabb eredménye az ország keleti felén, a volt NDK területén fekvő tartományban, és 2,7 százalékpontos visszaesés a 2011-ben szerzett 32,5 százalékhoz képest. A párt 30 képviselőt küldhet a 87 tagú magdeburgi Landtagba.

A 2013-ban alapított Alternatíva Németországnak (AfD) már első nekifutásra a második számú erő lett a tartományban, de jól szerepelt a másik két helyi választáson is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!