szerző:
MTI

Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjét, Philippe Barbarin bíborost, lyoni érseket, az áldozatok azzal vádolnak: tudomása volt a molesztálásokról, de nem jelentette a hatóságoknak.

"Soha nem fedeztem pedofil eseteket" - mondta a lyoni érsek kedden egy sajtótájékoztatón, miután a kormányfő is megszólalt az ügyben.

Manuel Valls az RMC rádiónak adott interjúban úgy vélte, hogy a bíborosnak "vállalnia kell a felelősséget". "Nemcsak szavakat várok, hanem tetteket is" - fogalmazott a miniszterelnök. Arra a kérdésre, hogy szerinte az érseknek le kellene-e mondania, a miniszterelnök azt válaszolta: "Ez az ő felelőssége, de meg kell hallania ezt a fájdalmat". A kormányfő annak apropóján szólalt meg, hogy kedden reggel újabb feljelentés érkezett a bíboros ellen, aki már egy hónapja támadások kereszttűzében áll egy 25 évvel ezelőtti eset miatt.

Az első ügynek a most hetvenes éveiben járó Bernard Preynat pap a főszereplője, aki csaknem húsz éven át vezetett egy cserkészszövetséget. Január 27-én kezdődött ellene eljárás, miután beismerte, hogy 1986 és 1991 között szexuálisan molesztálta a rá bízott gyerekeket. Ügyvédje szerint Preynat közölte a bíróval, hogy "az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket", ennek ellenére 2015-ös nyugdíjazásáig gyakorolhatta a papi hivatását.

Az áldozatok kiskorúak ellen elkövetett szexuális bántalmazás elleni panasz elmulasztásának gyanújával tettek feljelentést a lyoni egyházkerület több vezetője, köztük Philippe Barbarin bíboros ellen, aki egy februári interjúban elismerte, hogy "2007-2008 táján" értesült a pap "viselkedéséről".

Kedden egy újabb üggyel kapcsolatban merült fel a lyoni érsek neve. A belügyminisztérium egy magas rangú tisztségviselője azt állítja, hogy az 1990-as években, 17 éves korában Lyonban molesztálta őt egy másik pap, aki azóta is a hivatalában van. Az áldozat 2009-ben feljelentést tett, de miután az ügy elévült, nem indult rendőrségi eljárás. A férfi ekkor felkereste Philippe Barbarin bíborost, és nála is panaszt tett.

"Philippe Barbarin bíboros a találkozókon azt mondta, hogy a pap nem tagadja, amit tett, ezért a nevében bocsánatot is kért, és ígéretet tett arra, hogy eljár az ügyben, de aztán semmit nem tett" - mondta a férfi a Le Figaro című konzervatív lapnak. Az áldozat ezért a múlt hónapban feljelentést tett a bíboros ellen. Az ügyészség ismeretlen tettes ellen indított előzetes vizsgálatot bűncselekmény bejelentése elmulasztásának és más élete veszélyeztetésének gyanúja miatt. 

Sajtótájékoztatóján a lyoni érsek kiemelte, hogy az esetek jogilag már elévültek, amikor az ő tudomására jutottak.  "A jelenlegi ügyekkel tudom, hogy mit kell tenni. De mi a teendő a régi esetekkel?" - tette fel  a kérdést a bíboros Lourdes-ban tartott sajtótájékoztatóján. "Talán azt kell mondanunk, hogy a francia jogi elévülés esete pásztori szempontból nem érvényes. Talán ezen a ponton van még mit fejlődni" - mondta a bíboros, aki ugyanakkor meglepetésének adott hangot a kormányfő megszólalása miatt.

Philippe Barbarin bíboros eddig a francia katolikus egyház teljes támogatását élvezte, és a Vatikán is úgy ítélte meg, hogy "nagy felelőséggel" kezelte az első estet, amely hosszú évekre nyúlik vissza. Mindez viszont kiváltotta az áldozatok haragját és értetlenségét, akik ezért a héten nyilvánosságra hozott levelükben magánkihallgatást kértek a pápától.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!