szerző:
MTI

Különösen nagy kárt okozó csalással és sikkasztással gyanúsította meg kedden az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Grigorij Pirumov kulturális miniszterhelyettest és két másik, a tárca pénzügyeit és restaurálási tevékenységét felügyelő vezetőt.

Az FSZB kezdeményezte a három személy letartóztatását, akik trükközhettek több nagyobb költségvetésű műemlék felújításával. A költségvetési eszközök elsikkasztásának gyanúja kiterjed Grigorij Pirumov mellett Borisz Mazóra, a kulturális minisztérium gazdasági és beruházásügyi igazgatójára és Oleg Ivanovra, a Centrresztavracija elnevezésű állami vállalat vezetőjére is. Az üggyel kapcsolatos nyomozás vizsgálja egyebek között a szentpétervári Ermitázs és a moszkvai Novagyevicsij-kolostor restaurálásának költségvetését is.

Az FSZB házkutatást tartott a kulturális minisztériumban és a Balsztroj építőipari vállalatnál, amely 2012-2013-ban a pszkovi területhez tartozó Izborszkban végzett felújítási munkálatokat. A nyomozás megállapította, hogy az ottani projektre szánt 300 millió rubelből 60 milliót (mai árfolyamon több mint 235 millió forintot) eltulajdonítottak.

Az Interfax hírügynökség szerint az orosz szövetségi hatóságok egyszerre tíz helyszínen nyomoznak. A gyanúsítottak okozta kár pontos összegét egyelőre nem közölték. Pirumovot Rosztov-na-Donuban állították elő és a nap folyamán Moszkvába szállították. Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter közölte, hogy a tárca belső vizsgálatot indított.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!