szerző:
MTI

Az Egyesült Államok öt szövetségi államában, Illinoisban, Missouriban, Ohióban, Észak-Karolinában és Floridában tartanak előválasztásokat a demokraták és a republikánusok kedden. A március 15-i előválasztások sorsdöntőek lehetnek.

Különösen az ohiói és a floridai előválasztásoknak lehet nagy jelentőségük: ez a két állam az amerikai történelemben már számtalanszor volt "elnökjelölt-csináló" és elnökjelölti ambíciókat letörő szereplője a választási folyamatnak. Mindkét állam sok delegátust ad, ráadásul mindkét államban nem arányos, hanem a "győztes mindent visz" elve szerinti a voksolás: aki győz, az összes delegátust megnyeri.

A republikánus párt négy elnökjelölt-aspiránsa, Donald Trump milliárdos üzletember, Ted Cruz texasi szenátor, Marco Rubio floridai szenátor és John Kasich ohiói kormányzó.  Rubiónak és Kasichnek nagy győzelemre van szüksége a "saját" államában ahhoz, hogy versenyben maradjon. Elemzők máris temetik Rubio esélyeit: közvélemény-kutatások Donald Trump előnyét jelzik Floridában és Ohióban. Utóbbi államban ugyanakkor szoros a verseny Trump és Kasich között.

Az előválasztásokra Trump számára különösen kényes időpontban kerül sor. Az elmúlt napokban ugyanis megszaporodtak az incidensek és erőszakos cselekmények Trump kampánygyűlésein, a múlt héten már alig volt olyan kampányrendezvénye, ahol ne jelentek volna meg tüntetők. A Republikánus Párt vezető politikusai pedig egymás után adtak hangot az elharapódzó erőszak miatti aggodalmuknak. Amennyiben Trump kedden Ohióban és Floridában is győz, nehezen behozható előnyre tesz szert. A milliárdos üzletember egyetlen komoly vetélytársa a republikánus táborban Ted Cruz texasi szenátor, aki eddig hét államban nyert előválasztást, illetve jelölőgyűlést.

 A republikánusoknak emellett jelölőgyűlésük lesz az Északi-Mariana-szigeteken is.  A Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa között sem futott még le az elnökjelöltségért folyó küzdelem. Hillary Clinton sokáig elkerülhetetlennek gondolt elnökjelöltségét immár nem kevesen vonják kétségbe, és bár Floridában és Észak-Karolinában valószínűleg ő nyeri meg a keddi előválasztást, a középnyugati államokban Bernie Sanders vermonti szenátor népszerűsége sokakat meglepő módon erősödött.

Clintonnak óriási előnye van az eddig megnyert delegátusok számát illetően, de Sandersnek a michigani győzelem után sikerült megélénkítenie a kampányát, és a felmérések szerint újabb híveket szerzett programjának. "Amikor dönteni kell, hogy a nagyvállalatok Amerikája, a kereskedelmi egyezményeket megkötő emberek oldalán állok-e, vagy ennek az országnak a dolgozói mellett, akkor én büszkén a dolgozók mellé állok" - hangoztatta Sanders hétfő este az egyik ohiói kampányrendezvényén. Hozzátette, "Clinton külügyminiszter a nagy pénzek érdekei mellé állt".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!