Feltartóztatott a líbiai parti őrség az észak-afrikai ország partjainál egy embercsempész-hajót, amely 129 migránssal a fedélzetén Európába tartott - számolt be szerdán a líbiai haditengerészet szóvivője.

Ajúb Kászem tájékoztatása szerint az ország északkeleti részén fekvő Zuára városától tíz tengeri mérföldre tartóztatták fel a vízi járművet, amelynek fedélzetén szudáni, egyiptomi, szíriai, palesztin, marokkói, etiópiai, gambiai, nigériai, szenegáli és csádi állampolgárok voltak.

Az észak-afrikai országban Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és megölése után kaotikus állapotok alakultak ki, s ez kedvez az embercsempészek tevékenységének. Líbiában több fegyveres csoport küzd az ország ellenőrzéséért, és Líbia egy részén megvetette lábát az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet. Az országban jelenleg két kormány és két rivális parlament működik, Tripoliban és Tobrukban, melyek közül a nemzetközi közösség a tobrukit ismeri el.

A káoszt kihasználva az Olaszországtól mindössze háromszáz kilométerre lévő líbiai partokról már eddig is több ezren indultak útnak Európába.

Az olasz parti őrség szerdán közölte, kedd óta több mint 2400 embert mentettek ki 12 hajóról és három holttestre bukkantak. A hatóságok közlése szerint az elmúlt néhány héten a Földközi-tenger déli részén tapasztalt viszonylagos nyugalom után kedden 951 migránst mentettek ki a vízből, közülük 615-öt a német haditengerészet.
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) adatai szerint idén - a tavalyi év azonos időszakához hasonlóan - mintegy 9500 menekült érkezett Olaszországba.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!