szerző:
MTI

Barack Obama amerikai elnök bejelentette szerdán, hogy az amerikai főváros szövetségi fellebbviteli bíróságának bíráját, Merrick Garlandot jelöli a pár héttel ezelőtt elhunyt Antonin Scalia helyére a legfelsőbb bíróság új tagjának. Az elnök korrektséget kért a republikánusoktól, akik már a jelölés előtt azt ígérték, hogy egyetlen jelölt kinevezését sem támogatják majd.

Mivel a kilenctagú legfelsőbb bíróság az alkotmánybíróság szerepét tölti be, s az amerikai társadalmat érintő lényeges kérdésekben hoz döntéseket, ezért mindig éles politikai vita kíséri egy-egy új főbíró jelölését és kinevezését. Ez várható Merrick Garland jelölése után is. Ráadásul Scalia halála előtt a legfelsőbb bíróságban a konzervatívoknak 5-4 arányú többségük volt, halálával ez az arány 4-4-re módosult.

Obama a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében tartott ceremónián jelentette be Garland jelölését. Az amerikai elnök a ceremónián, amelyen jelen volt Joe Biden alelnök is, fontosnak tartotta kiemelni, hogy komolyan vette a jelölési folyamatot és - ahogyan fogalmazott - "komoly embert és példás bírót" választott jelöltjéül. "Amerika egyik legélesebb eszű jogászaként" jellemezte jelöltjét. "Olyan jelöltet választottam, aki nem csupán Amerika egyik legélesebb eszű jogásza, hanem egyúttal olyasvalaki is, aki a munkáját szerényen, feddhetetlen tisztességgel, elfogulatlanul és kitűnően végzi. E tulajdonságai és a közszolgálat iránti, hosszú idő óta tartó elkötelezettsége tiszteletet és csodálatot vívott ki a politikai spektrum valamennyi oldalán" - fogalmazott az elnök. Egyúttal hangsúlyozta, Garland készen áll rá, hogy azonnal megkezdje a munkát a legfelsőbb bíróságon.
Merrick Garland 63 éves, a Harvardon végzett jogász és hosszú ideje a szövetségi fővárosban, Washingtonban dolgozik, a főváros fellebbviteli bíróságának főbírája. Korábban dolgozott az igazságügyi minisztériumban, volt ügyész is, s karrierje során mindvégig mérsékelt jogászként tartották számon, akinek sikerült megnyernie republikánus és demokrata párti politikusok támogatását egyaránt. 

Bár Merrick Garland elismert jogász, az ellenzéki republikánusok az idei elnökválasztési évre hivatkozva már a jelölés előtt közölték: elutasítanak minden (a demokrata párti obama Obama által állított) jelöltet. (A republikánusok azt szerették volna, ha az új főbírót a következő - idén novemberben megválasztandó - elnök javasolja majd.)
Barack Obama szerdai bejelentése után Mitch McConnell, Kentucky szenátora, a szenátus republikánus többségének vezetője máris közölte: "az elnök alkotmányos joga a jelölés, és a szenátus alkotmányos joga, hogy ellenőrizze az elnököt". McConnell ezzel gyakorlatilag elutasította az elnök jelöltjét. "Elvi kérdésről van szó, nem személyről" - fogalmazott a republikánus szenátor, s újságíróknak még egyszer megerősítette, hogy a választási évben nem áll szándékában találkozni Obama elnök főbírójelöltjével.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!