szerző:
MTI

Egy 63 éves szövetségi fellebbviteli bírót jelöl az amerikai elnök a legfelsőbb bíróságba.

Barack Obama amerikai elnök a Fehér Házban szerdán hivatalosan bejelentette, hogy a 63 éves Merrick Garland szövetségi fellebbviteli bírót jelöli a legfelsőbb bíróság új tagjának.

Az alkotmánybírósági feladatokat ellátó testületbe azért kellett új tagot kinevezni, mert egyik tagja, Antonio Scalia konzervatív bíró február közepén elhunyt. Scalia halála előtt a kilenctagú legfelsőbb bíróságban a konzervatívoknak 5-4 arányú többségük volt. Új tag kinevezése hosszú időre befolyásolhatja a testület ítélkezési gyakorlatát, mert a legfelsőbb bíróság tagjai életük végéit betöltik e tisztséget.

A jelölést a szenátusnak jóvá kell hagynia, de a felsőházban többségben lévő ellenzéki republikánus pártiak Obama döntése előtt jelezték, meghallgatni sem hajlandók Obama jelöltjét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!