szerző:
MTI

Az argentin parti őrség elsüllyesztett egy kínai hajót, amely illegálisan halászott az argentin felségvizeken – közölték kedden. Az eset először teszi próbára az argentin-kínai kapcsolatokat azóta, hogy hivatalba lépett Mauricio Macri argentin elnök.

A parti őrség megpróbált rádiókapcsolatba lépni a kínai halászhajó legénységével, de nem tudtak. Ezután figyelmeztető lövéseket adtak le, hiába.

Eközben a kínai hajó olyan manővereket csinált, amelyek miatt összeütközött volna az argentin hajóval, ha az ki nem tér előle. A parti őrség ezután utasítást kapott, hogy adjon le lövést a halászhajóra.

A lövéstől a kínai hajó süllyedni kezdett, a legénység egy részét a parti őrség mentette ki, a többieket egy másik kínai hajó – olvasható a parti őrség közleményében.

A külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy az illetékes bíróság vizsgálja az ügyet.

Mauricio Macri argentin elnök jobbközép kormánya decemberben lépett hivatalba, és valószínűleg nem akar diplomáciai viszályt Kínával. A két ország közötti viszony az előző elnök, Cristina Fernandez hivatali idején feszült volt. Noha Macri a tavalyi választási kampányban azt ígérte, hogy felülvizsgál minden új szerződést Kínával, eddig nem mutatta ennek semmilyen jelét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!