szerző:
MTI / hvg.hu

A francia rendőrség őrizetbe vett három férfit és egy nőt, akik a gyanú szerint Párizs központjában akartak terrortámadást végrehajtani.

A francia rendőrség őrizetbe vett négy személyt, akik a feltételezések szerint azonnali terrortámadásra készültek Párizs központjában - jelentette szerda délután a TF1 francia televízió. A náluk tartott házkutatás során többek között gépfegyverbe való töltényeket és egy riasztópisztolyt is találtak.

A csatorna szerint a három férfit és egy nőt kora reggel vették őrizetbe Párizs 18. kerületében és Seine-Seint-Denis-ben. A letartóztatottak között van egy török származású, de francia állampolgárságú testvérpár, Aytac és Ercan B., illetve egy Youssef E. nevű 28 éves iszlamista férfi, akit már jól ismernek a terrorelhárítással foglalkozó hatóságok. A negyedik letartóztatott E. barátnője.

Youssef E-t 2014-ben már egyszer 5 év börtönre ítélték, miután a saint-etienne-i reptéren két társával együtt letartóztatták, mikor Szíriába készült. A férfi tavaly októberben szabadult a börtönből, idén február vége óta azonban a rendkívüli állapot miatt házi őrizetben volt.

Eközben szerdán Brüsszelben rendőrök egy házkutatás során az Iszlám Állam zászlóját és nagy mennyiségű lőszert találtak, az akció során lövöldözés tört ki, amelyben négy rendőr könnyebben megsebesült. Az egyik elkövetőt a helyszínen agyonlőtték. A holttest mellett egy gépkarabélyt, nagy mennyiségű lőszert, a szalafizmusról szóló könyvet és az Iszlám Állam zászlóját találták meg. Robbanóanyagot nem találtak. 

Az agyonlőtt férfi Mohammed Belkaid, 1980-as születésű algériai állampolgár, aki illegálisan tartózkodott Belgiumban és lopás miatt már ismerték a hatóságok. A keddi rendőrségi akció során két nem azonosított embernek sikerült elmenekülnie, akiket továbbra is nagy erőkkel keres a rendőrség - közölte a szóvivő.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!