szerző:
MTI

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elrendelte egy új modern lakóövezet felépítését a kutatók számára Phenjanban azzal a céllal, hogy az ország megmutassa erejét és azt, hogy a nemzetközi szankciók dacára lépést tud tartani a világgal – jelentette pénteken a KCNA állami hírügynökség.

A Rjomjong névre keresztelt utcát az észak-koreai főváros északi részén alakítják ki, és tudósok és kutatók, köztük a Kim Ir Szen Egyetemen oktatók otthonául szolgáló lakóházakat, továbbá bölcsődét, óvodát, mosodát, postahivatalt és más közintézményeket létesítenek rajta – közölte a KCNA.

Phenjanban alig öt hónappal ezelőtt fejeztek be egy hasonló épületegyüttest, a Mirae Tudósok sugárútját, amely gyakorlatilag egy 100 ezer négyzetméteren elterülő tudományos és technológiai komplexum.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa március elején szigorította a Phenjan elleni szankciókat a januári észak-koreai kísérleti atomrobbantásra és a februári – a nemzetközi közösség által rakétakísérletnek vélt – műholdfelbocsátásra válaszul. Dél-Korea és Japán további egyoldalú büntetőintézkedéseket vezetett be Észak-Korea ellen.

Az új építkezési program arról árulkodik, hogy a kommunista ország az újabb nemzetközi büntetőintézkedések ellenére továbbra is támogatja a tudományos programokat, amelyek közül kiemelkedik a rakéták és a nukleáris fegyverek fejlesztése.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!