szerző:
hvg.hu

Egy terrorellenes akció során a brüsszeli Molenbeekben az EU-csúccsal egyidőben megsebesítették és elfogták Európa legkeresettebb terroristáját, a párizsi terrortámadások kitervelőjét, Salah Abdeslamot.

Nagyszabású terrorellenes akció kezdődött a brüsszeli Molenbeek negyedben, hogy elfogják a keddi, Forest kerületben történt lövöldözés két, szökésben lévő gyanúsítottját, akik közül az egyik Salah Abdeslam, a párizsi terrorakciók kitervelője lehetett.

A Le Soir szerint Salah Abdeslamot meg is sebesítették, és elfogták egy másik férfivel együtt.

Korábban a belga RTL egyik újságírója látta, ahogy egy férfit meglőttek és vélhetően holtan elterül a földön, de nem világos, hogy Abdeslamot látta-e.

©

A Le Soir tudni véli, hogy a kommandósakciót szombaton kezdték volna el, de azért indították el előbb, mert kiderült, hogy a párizsi terrorakciót megtervező Salah Abdeslam nyomait megtalálták a Forestben lévő lakásban.

Kedden egy házkutatás során alakult ki tűzpárbaj a rendőrök és fegyveresek között Forest negyedben. Egy férfit le is lőttek, kettő elmenekült. A belga szövetségi ügyészség pénteken számolt be arról, hogy a Forestben lévő lakásban megtalálták Salah Abdeslam ujjlenyomatait és azonosították a DNS-ét. 

Egyes médiumok tudni vélték, hogy Abdeslam maga is részt vett a lövöldözésben. Mások ennél óvatosabban fogalmaznak, egyes lapok arra figyelmeztettek, hogy ez csak azt bizonyítja, hogy a magát Yassine Baghlinak is nevező, belgiumi születésű Salah Abdeslam valamikor járt a kérdéses lakásban.

©

Az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrormilícia zászlója mellett nagy mennyiségű lőszert is találtak a rendőrök a brüsszeli lakásban.

Charles Michel belga kormányfő este bejelentette, hogy Salah Abedslam mellett két másik gyanúsítottat is őrizetbe vettek péntek délután Brüsszelben.

A közösen tartott sajtótájékoztatón Francois Hollande francia államfő gratulált a belga hatóságoknak, és elmondta, hogy a korábban feltételezettnél többen vettek részt a párizsi merényletekben. Hozzátette: országa Salah Abdeslam kiadatását fogja kezdeményezni.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!