szerző:
MTI

Pénteken 17 órakor lejárt a határidő, addig kellett leadni a támogató aláírásokat azoknak, akik indulnának az április 24-i ausztriai államfőválasztáson. A jelölteknek hatezer aláírást kellett összegyűjteniük.

Irmgard Griss, az osztrák legfelsőbb bíróság korábbi elnöke, valamint a Zöldek pártjának támogatásával induló Alexander Van der Bellen volt pártelnök, Andreas Khol, az osztrák parlament egykori elnöke, aki az Osztrák Néppárt (ÖVP) államfőjelöltje, Rudolf Hundstorfer leköszönő szociális miniszter, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) jelöltje és végül az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyik fő ideológusa, Norbert Hofer saját közlésük szerint összegyűjtötték az induláshoz szükséges szavazatokat.

Robert Marschall, az unió-szekptikus EU-Austrittspartei für Österreich elnevezésű (EUAUS) párt frakcióvezetője, a wien-konkret portál tulajdonosa is jelezte indulási szándékát, de nem árulta el, hány aláírást gyűjtött.

Richard Lugner osztrák építési vállalkozó saját bevallása szerint nagyjából ötezer aláírást tudott most leadni, és reméli, hogy kihasználva a pár napos türelmi időt, keddig összegyűjti az indulásához szükséges mennyiséget.

Az előzetes adatok szerint áprilisban 6,4 millió szavazásra jogosult járulhat az urnák elé, vagyis 3700-zal többen, mint a 2013-as országgyűlési választásokon. Az államfőválasztáson körülbelül 41 ezer külföldön élő ausztriai állampolgár adhatja majd le voksát.

Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól, és egyszer újítható meg. A szociáldemokrata Heinz Fischer 2004 óta Ausztria államfője, hivatali ideje 2016. július 8-án jár le. Mivel már másodjára tölti be ezt a tisztséget, nem indulhat újra a posztért.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!